na oliwie też można, ale umiarkowanie najlepsze do smażenia są oczywiście tłuszcze najbardziej stabilne, czyli tam gdzie jest najwięcej nasyconych - olej kokosowy, masło (najlepiej do smażenia wziąć ghee, czyli masło sklarowane), smalec (najlepiej barani lub gęsi) można też roztopić łój wołowy i na tym smażyć
Do smazenia uzywaj tluszczow stalych, jak np smalec, ew. PAM, lub w przypadku krotkiego smazenia oliwa z oliwek rafinowana. Do picia czy surowek, oliwa z oliwek extra vigrin, olej lniany, oczywiscie w zaleznosci od proporcji kwasow tluszczowych w diecie.
ja do smażenia używam tłuszczy w sprayu, nie wyobrażam sobie gotowania bez puszki obok, masz teraz mnóstwo różnych rodzajów w postaci smaków, jak potrawa się do tego nadaje to na suchej patelni, a jak potrzeb trochę tłuszczu npormalnego do najlepiej do smażenia nadają się smalec, olej kokosowy, masło klarowane
[...] wspominając o marnych 50g tuńczyka co by mi się zgubiły na talerzu (mimo, że w następnym posiłku 80g to ja więcej jem na raz) . Ta oliwa to do czego? Jak do smażenia to out (smalec lub masło klarowane) Edit: fotki na przyszłość tak żeby było widać wszystko od barków po stopy - u Ciebie stóp nie widać. Zmieniony przez - Iskra14 w dniu 2014-08-05 [...]
[...] trans. 3. Czy uzywamy oliwy z oliwek do smażenia czy pieczenia ? Ja jak narazie uzywalem glownie do salatek, warzyk i twarogu. nie, unikaj smażenia, jeżeli już wybieraj smalec. 4. Co powinno sie zjesc zaraz po treningu ? (banana ? cos jeszcze ?) węglowodany proste - owoce, następnie pełnowartościowy posiłek - mięcho chude + np ryż biały, [...]
[...] obficie wystepujace w starych margarynach...teraz dodaje sie mniej (innowacyjne techniki utwardzania) oliwa z oliwek jest ponad 100 razy bardziej wrazliwa na utlenianie niz smalec i teoretycznie powinna lepiej sie sprawdzac do smazenia ale.........to zalezy od dlugosci smazenia...oraz wziecia pod uwage ze kwasy tluszczowe w smalcu lepsze od [...]
ćwiczysz dobrze :-) wspięcia na palce też z obciążeniem rób na oliwie nie smaż, z tłuszczy roślinnych do smażenia nadaje sie tylko olej kokosowy smalec może być z bananów zrezygnuj, z kolacji w ogóle wywal węgle. o której godz masz trening siłowy?
[...] nie jest jedynym dostępnym źródłem tłuszczów. Masz o wyboru wiele innych i przy okazji lepszych np. do smażenia. W tym celu warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, smalec, czy oliwą z oliwek. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Ryby wędzone okazyjnie jak najbardziej można zjeść. Bazować polecam na świeżych [...]
[...] pędzę do wc, ale za to rano zawsze brzuch płaski i chuuuudo...no i ogólnie cały dzień coś się dzieje... - dużo gazów :-? - szkoda mi oleju kokosowego do smażenia, wolałabym smalec (tańszy!), a nie ma go w tłuszczach dopuszczonych do konkursu - wymiary mniej więcej takie same, jak miałam, więc jest ok, jak na początek - nie mam wzdęć - brakuje [...]
Z tego co mozna dowiedziec sie na forum to oliwy z oliwek do smazenia sie raczej nie uzywa. Polecane do tego sa najlepiej olej kokosowy, moze byc tez maslo klarowane albo smalec. Poczytaj: http://potreningu.pl/diety/artykuly/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
[...] odpowiedzi na pytanka. W zasadzie nasuwaja mi sie dwa 1. czy na masie pilnujecie kcal co do jednego np zapotrzebowanie jest 2500 rowne 2500 ma byc, pewnie nie dlatego pytam o margines bledu dodam ze nie licze warzyw 2.do smazenia omleta: smalec olej z oliwa razem oliwer czy oliwa sama Zmieniony przez - szczekacz w dniu 2015-11-30 17:49:20
bo ja kocham amarantuska poppinga a ja nie moge tego znalezc albo jak juz znajde, to malusia paczuszka za dyche, co dla mnie jest absurdalne i nie do przyjecia donknow a do czego ty ten olej chcesz? do salatek chyba. do smazenia bede miec kokosowy i smalec + maslo. Zmieniony przez - dontknow w dniu 2011-08-31 17:12:02
Do smażenia olej kokosowy, smalec lub masło klarowane: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Zmieniony przez - domer w dniu 2018-05-11 06:35:15
Ważę 59 kg przy wzroście 163 cm :/ I mam problem z tym ile mam spożywać białek i tłuszczy (i kcal), bo ww wiem, że mniej niż 20g. WW ZALECAMY SPOZYCIE PRZEZ PIERWSZE 2 TYGODNIE PONIZEJ 20-30G POZNIEJ JESLI DOBRZE SIE CZUJESZ TO ZOSTAJESZ NA TYM POZIOMIE, JESLI NIE DO KONCA TO ZWIEKSZASZ POWOLI, ALE GENERALNIE NIE WIECEJ NIZ 100G DZIENNIE BIALKA [...]
Jak się czujesz na takiej diecie? Olej słonecznikowy i oliwę używasz do smażenia? Jeśli tak, to lepiej zamienić to na masło klarowane, olej kokosowy lub smalec - te tłuszcze nadają się lepiej do używania przy wysokich temperaturach. Masz mało posiłków, za to dość sporych. O której chodzisz spać? Rozumiem, że posiłek numer 3 to kolacja. Jeżeli nie [...]
-spartan- Oliwa z oliwek to jednonienasycone kwasy tluszczowe. Jest to jedno z najlepszych zrodel tych tluszczow. Olej lniany w kwas tluszczowy ALA z grupy omega3. Wiec nie moze byc zamiennikiem dla oliwy. Ale bedzie bardzo dobrym dodatkiem do diety. Mozna cwiczyc po sniadaniu, sam tak robie od wielu lat Wszystkie, ktore wymieniles beda dobre do [...]
[...] toksyczny). Z tego co przeczytalem moje zdanie jest takie, że oliwa z oliwek jest mocno przereklmowana. Takze, jesli chodzi o tluszcze moje zdanie jest takie - surowki - olej rzepakowy lub odrobina lnianego( tu szczegolne wymagania odnosnie oleju) do smazenia - smalec ( najelpiej od zaprzyjaznionego rolnika)- pieczywo - maslo extra (>80%tłuszczu)